wtorek, 26 marca 2013

Mazurek żurawinowy

Święta bez mazurka...?

Szklanka mąki , pół kostki masła , 4 żółtka , 5 łyżek 
cukru , cukier waniliowy z prawdziwą wanilią
Na masę: 30 dag suszonych żurawin , 3 żółtka ,
pół szklanki cukru , 6 łyżek mąki , 3 białka

1. Mąkę przesiać , dodać pokrojone na małe ka-
wałki zimne masło i posiekać szerokim nożem.
Dodać utarte z cukrem żółtka i cukier waniliowy ,
zagnieść ciasto. Uformowane w kulę i owinięte
folią włożyć na pół godziny do lodówki.
2. Schłodzone ciasto rozwałkować na cienki pla-
cek , wyłożyć nim dużą tortownicę , formując wo-
kół brzegi. Podpiec w temperaturze 200stopni
na złocisto.
3. Z białek i szczypty soli ubić pianę , żółtka
utrzeć z cukrem i połączyć z pianą , dodać mąkę
i starannie , lecz ostrożnie wymieszać. Dodać żu-
rawiny , jeszcze raz wymieszać i wyłożyć masę
na podpieczony spód.
4. Nagrzać piekarnik do 160stopni i piec w nim ma-
zurek 40 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz