Nim herbata z krzewu trafi do filiżanki zmienia
się wielokrotnie. Może parę łyków statystyki
sprawi , że nasz smak nabierze wyrazu
1:4-taka jest proporcja wagowa zielonych liści
do liści przetworzonych. Oznacza to , że z czte-
rech kilogramów liści liści na plantacji
powstanie jeden kilogram gotowej herbaty.
3-tyle procent wilgoci mają w sobie świeżo
przetworzone na plantacji liście czarnej herbaty.
16-tyle kilogramów zebranych liści wynosi
średnia dzienna norma zbieraczki cejlońskiej.
75-tyle procent wilgoci mają w sobie świerzo
zerwane z krzewu liście herbaty.
120-w takiej "oczyszczającej" temperaturze
mierzonej w stopniach Celsjusza suszone są li-
ście czarnej herbaty.
700-tyle różnego rodzaju substancji smako-
wych znajduje się w herbacie.
16 000-tyle pędów (dwa listki i pączek) cejloń-
ska zbieraczka zrywa w ciągu jednego dnia pracy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz