Chili czyli-jak kto woli-papryka była , jest i bę-
dzie najważniejszą przyprawą dzisiejszego Mek-
syku.Znana jest na tych terenach od setek lat.
Indiańskie plemiona żyjące w dzisiejszej Amery-
ce Środkowej na długo przed przybyciem
na kontynent europejskich łupieżców uważały ,
że danie , w którym brakuje choć odrobiny pa-
pryki , nie jest dokończone. Chili dodawano
do napojów alkoholowych , czekolady , przeką-
sek , owoców , zup , sałatek i gotowanych mięs.
Także sosy uważane za szczyt kulinarnego wy-
sublimowania przyrządzano właśnie z chili ,
czerwonych lub zielonych pomidorów , pestek
dyni , słonecznika , orzeszków ziemnych , ziaren
kakao i ziół. Azteckie matki używały papryki ja-
ka środka wychowawczego. Chcąc ukarać nie-
posłuszne dziecko , kazano mu wdychać dym
z palonego chili. Zabieg ten powodował po-
drażnienie dróg oddechowych , silny ból , piecze-
nie , trudności w oddychaniu , a czasem nawet...
śmierć nieposłusznego dziecięcia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz