piątek, 22 marca 2013

Cielęcina w pomarańczach

2 kg cielęcej szynki , sól , 4 pomarańcze , 1/2 szklan-
ki dżemu pomarańczowego , 1,5 łyżki masła , łyż-
ka oleju , szklanka buliony cielęcego z kostki , łyż-
ka ziarnistego pieprzu , 3 łyżki ciemnego sosu
sojowego

1. Mięso obmyć , wytrzeć , natrzeć solą , włożyć
do brytfanny z łyżką oleju.
2. Wstawić do nagrzanego do 180stopni piekarnika ,
kiedy się zrumieni , piec 30 minut.
3. Zetrzeć skórkę z jednej pomarańczy , wycisnąć
sok. Wymieszać połowę startej skórki , masło , sok
i dżem. Masą posmarować wierzch pieczeni
i piec godzinę i kwadrans , podlewając bulionem.
4. Wycisnąć sok z 2 pomarańczy , jedną obrać
i podzielić na cząstki.
5. Gotową pieczeń wyjąć z brytfanny , sos prze-
cedzić , wlewając do garnuszka , dodać sos sojo-
wy , cząstki pomarańczy , ziarna pieprzu i pozo-
stawioną skórkę. Zagotować.
6. Pieczeń pokroić w plastry , sos podać osobno.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz