Zawdzięczamy go francuskiemu mnichowi ,
który tajemnicę wyrobu sera przekazał pewnej
wieśniaczce. Na postne danie jak znalazł
2 całe krążki sra camembert , 1 jajko , 1 łyżka
mąki , 2-3 łyżki tartej bułki , pół szklanki oleju do
smażenia; jako dodatek-borówki lub żurawina
do mięsa
1. Camembert przekroić na 2 lub 3 części , aby
uzyskań cieńsze krążki.
2. Olej rozgrzać na patelni.
3. Każdy kawałek sera najpierw obtoczyć w
mące , następnie w rozkłóconym z 1 łyżeczką
wody jajku , na końcu w tartej bułce. Kłaść na
rozgrzany olej i smażyć z obu stron na rumiano.
4. Podawać gorący z dodatkiem borówek lub
żurawiny do mięsa.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz