sobota, 9 marca 2013

Niczym dama

Herbata pokaże nam swój urok wtedy , gdy pozna-
my jej tajemnice i będziemy ją traktować niczym
damę. Żeby z dobrej herbaty przygotować wyśmie-
nity napar , trzeba pamiętać o kilku zasadach.

Woda
Do parzenia herbaty powinniśmy używać świeżej
wody , najlepiej źródlanej , i tylko raz zagotowanej.
Każde dodatkowe gotowanie powoduje , że jest
w niej coraz mniej tlenu , a to osłabia smak i aro-
mat herbaty.

Parzenie
Nie wkładajmy torebki ani nie wsypujmy listków
do gorącej wody , lecz zalejmy je świeżo zagoto-
waną wodą , kierując strumień wrzątku bezpo-
średnio na herbatę. Przykryjmy filiżankę lub czaj-
niczek , a po minucie poruszmy kilka razy torebką
i pomieszajmy wodę. Pamiętajmy , by nie wyciskać
torebki po zaparzeniu-uwalniamy wówczas nad-
miar składników , które mogą zepsuć smak.

Serwowanie
Prawidłowo przygotowana herbata dobrze sma-
kuje zarówno w kubku , filiżance z białej porcelany ,
jak i w zwykłej szklance.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz