wtorek, 19 marca 2013

Jakie wino do owoców morza?

Dania z owoców morza to najczęściej potrawy
lekkie. Kiedy dobieramy do nich wino , ważne
jest , by nie przyćmiło ono samego posiłku.
Szampany i inne wytworne wina musujące pa-
sują do większości skorupiaków , a połączenie
ich z ostrygami to prawdziwy klasyk.
Pozyskiwane lokalnie owoce morza świetnie
komponują się z powstającymi w pobliskich
miejscach świeżymi i młodymi winami białymi
-hiszpańskie Albarino z Rias Baixas czy francuski
muscadet z okolic Nantes to tylko niektóre przy-
kłady. Ważny jest też sam sposób przygotowa-
nia. Do kremowych sosoów pasować będzie vo-
uvray , a owoce w wydaniu azjatyckim do-
brze się będą komponować z alzackim rieslin-
giem lub gewurztraminerem.
Do homara można zaserwować niebeczkowane
chardonnay lub chenin blanc. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz