Śniadanie wielkanocne w naszym domu jest
miszanką polsko-włoskiej tradycji. Moje ulu-
bione danie torta pasqualina ze szpinakiem , ri-
cottą i jajkami ma starą metrykę i czytamy o nim
we włoskich traktatach kulinarnych z XIV wieku.
Jest charakterystyczne dla regiony Ligurii. Moż-
na je przyrządzić również z boćwiną (po włosku
bietola) lub karczochami , a zamiast ricotty użyć
tłustego białego sera.
Jak zrobić to danie? Najpierw przygotowuję
kruche ciasto i wstawiam je do lodówki na go-
dzinę. Przyrządzam farsz-mieszam rozdrobio-
ną ricottę z obgotowanym , odciśniętym , drobno
posiekanym szpinakiem i pęczkiem natki. Do-
daję ubite jajka , majeranek , sól i pieprz.
Ciasto dzielę na dwie części , rozwałkowuję. Po-
łową ciasta wykładam dno i brzegi tortownicy ,
na to kładę farsz i przykrywam drugą połową
ciasta , dokładnie zlepiając brzegi. Piekę w gorą-
cym piekarniku ok. godziny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz