czwartek, 7 lutego 2013

Droga do czarnej herbaty

By stać się czarną herbatą , listki Camellii sinensis
muszą przejść długą drogę. Etap pierwszy:
więdnięcie-świeże , zielone listki schną i stają
się miękkie , dzięki czemu można je zrolować.
Etap drugi: rolowanie-zwijane listki uwalniają
sok komórkowy , dzięki któremu herbata jest
smaczna. Etap trzeci: fermentacja , inaczej utle-
nianie-naruszone rolowaniem liście zaczynają
ciemnieć (jak nadgryzione jabłko) i stają się nie-
mal czarne. Etap czwarty: podgrzewanie-wyso-
ka temperatura przerywa fermentację i pozba-
wia liście resztek wilgoci. Etap piąty: sortowanie
-gotowa herbata jest segregowana według
wielkości liści. Podział ten nie wpływa na jakość
naparu , ale decyduje o jego mocy! Większe liście
dają napar lżejszy , łagodniejszy , odpowiedni
na herbatę popołudniową. Listki drobniejsze ,
połamane , zaparzają się mocniej i wykorzysty-
wane są zarówno do produkcji herbat sypkich ,
jak i tych w torebkach ekspresowych.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz