piątek, 8 lutego 2013

Berlingozzo

A Carnevale ogni scherzo vale (W karnawale
każdy żart jest dobry)-głosi stare florenckie po-
wiedzenie. I faktycznie od najdawniejszych cza-
sów we Włoszech był to czas szalonej zabawy
i obżarstwa. We Florencji dniem szczególnego
świętowania był tłusty czwartek , który nazywał
się Berlingaccio. Tego dnia zwykło się jadać cia-
sto berlingozzo. Jak je zrobić? 3 jajka ubijam
z cukrem , aż powstanie puszysta masa. Dodaję
oliwę , sól i tartą skórę z cytryny. Następnie
wsypuję powoli mąkę (około 35 dag) , a potem
wlewam mleko (pół szklanki). Ciasto musi być
gładkie , o kremowej konsystencji. Następnie do-
daję suche drożdże , mieszam i wlewam ciasto
do okrągłej formy posmarowanej masłem i lek-
ko posypanej mąką. Piekę 40 minut w 180stopniach.
Według niektórych przepisów podczas wsypy-
wania drożdży można dodać też trochę anyżu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz