wtorek, 26 lutego 2013

Sos winegret

To sos do wszelkich sałat.Podkreśla ich smak
i urodę

3 łyżki soku z cytryny lub octu winnego , 6 łyżek
oleju , 1/2 łyżeczki dobrej ostrej musztardy , 1/2 ły-
żeczki cukru , 1/4 łyżeczki soli , pieprz do smaku ,
ewentualnie ząbek czosnku i umyta , drobno po-
siekana natka pietruszki

1. Rozetrzeć czosnek z solą lub przecisnąć go
przez praskę. Również przez praskę można prze-
cisnąć zieloną pietruszkę.
2. Dodać pieprz , cukier , musztardę , dokładnie
wymieszać.
3. Wlać ocet winny i olej , dokładnie wymieszać.
4. Jest to sos stosowany do wielu sałatek , suró-
wek , a także do smażonej  morskiej ryby. Zamiast
czosnku można dodawać do niego drobno po-
siekaną cebulę , szczypior czy inne zioła , można
zrezygnować też z dodatku natki pietruszki.
Istotne jest zachowanie proporcji oleju do octu
(lub soku cytrynowego)-2:1.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz