piątek, 5 kwietnia 2013

Pieróg francuski

Ciasto francuskie , farsz włoski , a smak całkiem
polski

Opakowanie ciasta francuskiego , 40 dag nie-
dużych pieczarek , 4 plasterki surowej szynki
(prosciutto lub speck) , 15 dag żółtego sera
w plasterkach , łyżka oleju , 2 łyżki posiekanej zie-
lonej pietruszki , sól , pieprz , jajko

1. Przygotować farsz: plasterki sera pokroić
w drobną kosteczkę , umyte pieczarki poprzeci-
nać na pół. Cebulę posiekać i poddusić na oleju.
2. Rozłożyć ciasto , położyć na nim plasterki wę-
dliny , potem cebulę , pieczarki i pokrojony ser.
Zawinąć ciasto , mocno zlepić brzegi pieroga.
Posmarować wierzch jajkiem roztrzepanym
z wodą.
3. Nagrzać piekarnik do temperatury 220stopni
i piec pieróg około 25 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz