środa, 17 kwietnia 2013

Serce wołowe z rożna

Hiszpanie się tym daniem zachwycają , a ja im
wtóruję

1 kg serca wołowego , ocet winny , 3 ząbki czosn-
ku , 3 strąki ostrej papryki , kminek , pieprz , sól ,
oliwa

1. Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych , pokro-
ić w paseczki , zgnieść czosnek i dołożyć do pa-
pryki , posolić , posypać świeżo zmielonym pie-
przem , dodać szczyptę kminku , zalać szklanką
octu winnego i zagotować. Ostudzić.
2. Umyć mięso i zdjąć błony. Pokroić na małe ka-
wałki. Zalać marynatą i trzymać przez noc
w chłodnym miejscu.
3. Mięso osączyć z marynaty , posmarować oli-
wą , nadziać na małe rożenki i piec na ruszcie lub
smażyć na prążkowanej patelni.
4. Marynatę ponownie zagotować , zmieszać
z oliwą i użyć jako sosu do polania serca na ta-
lerzach.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz