środa, 13 lutego 2013

Mielone pod kapeluszem

8 dużych pieczarek , 30 dag mielonej wołowiny
i wieprzowiny , 1 cebula , 1 czerwona papryka ,
1 szklanka przecieru pomidorowego , 20 dag
parmezanu , oliwa lub olej , ostra papryka
w proszku , tymianek , bazylia , sól , pieprz

1. Cebulę drobno posiekać. To samo zrobić
z papryką , pozbawioną gniazda nasiennego.
2. Pieczarki umyć , osączyć. Odciąć nóżki , posie-
kać je i podsmażyć na oliwie , zalać przecierem
pomidorowym , doprawić do smaku solą , pie-
przem i suszonymi ziołami.
3. Dusić 10 minut na wolnym ogniu.
4. Zetrzeć parmezan.
5. Mięso włożyć do miski , dodać posiekaną ce-
bulę i paprykę , 3 łyżki startego sera , szczyptę do-
li oraz świeżo zmielonego pieprzu. Wyrobić
na gładką masę.
6. Do kapeluszy pieczarek włożyć masę mięsną.
7. Wlać do żaroodpornego naczynia sos pomi-
dorowy i ułożyć grzyby. Piec pół godziny w tem-
peraturze 190stopni. 10 minut przed zakończeniem
posypać resztą parmezanu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz