środa, 6 lutego 2013

Łazanki z kapustą i grzybami

W środku zimy można przypomnieć sobie o mi-
nionym sezonie grzybowym

1 kg kapusty kwaszonej , 1 paczka łazanek , 5 dag
suszonych grzybów , 2 średnie cebule , 3 łyżki
oleju , sól , pieprz (1 łyżeczka) , 2 łyżki masła

1. Kapustę przepłukać zimną wodą , pokroić ,
włożyć do garnka. Zalać wodą , tak aby była przy-
kryta , i gotować ok. 1 godz.
2.Namoczone wcześniej grzyby ugotować , wy-
war dodać do kapusty. Po ugotowaniu kapustę
odcedzić na sicie i lekko odcisnąć.
3. Na patelni zrumienić 2 posiekane cebule z 3 łyż-
kami oleju , dodać odciśniętą kapustę , posiekane
drobno grzyby , pieprz i sól. Podsmażyć , stale
mieszając.
4. Ugotowane łazanki wyłożyć na wysmarowany
masłem żaroodporny półmisek , dodać przesma-
żoną kapustę z grzybami i wymieszać. Na wierz-
chu położyć wiórki masła. Zapiekać w piekarni-
ku ok. 40 minut w temperaturze 180stopni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz