8 tysięcy lat temu sumeryjski pasterz wyprodu-
kował pierwszą gomułkę sera. W jego bukłaku
ze zsiadłego mleka samoistnie powstała bryła ,
której nie wyrzucił , tylko spróbował i postanowił
eksperyment powtórzyć. Do dziś w krajach
arabskich w taki sposób produkuje się kishk
-ser owczy. Wędrowcy , żeglarze i żołnierze prze-
kazywali z kraju do kraju sposób wytwarzania
przysmaku z mleka. Sery robili więc Grecy , Etru-
skowie , Rzymianie , Galowie. Gdy w środkowo-
-zachodniej części Francji kształtował się masyw
Combalou , w wapiennych górach powstały
wielkie pieczary. Panował w nich wilgotny mi-
kroklimat sprzyjający rozwojowi bakterii Penicil-
lium roqueforti. Pasterze owiec z Roquefort za-
częli magazynować tam swoje sery. Po kilku ty-
godniach zauważyli , że wielkie gomuły sera
spleśniały. Na szczęście któryś z nich sera spró-
bował i zachwycił się jego smakiem. W jaski-
niach powstały dojrzewalnie sera , który przyjął
nazwę od nazwy miejscowości.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz