środa, 30 stycznia 2013

Ziemniaki faszerowane

To danie to połączenie tradycji z nowoczesnością

8 dużych ziemniaków , 30-40 dag pieczarek , 2 łyż-
ki masła , duża cebula , jajko , sól , pieprz , 4 łyżki
startego parmezany

1. Ziemniaki włożyć do wrzącej wody. Kiedy po-
nownie zawrze , gotować 15 minut , po czym od-
cedzić , wystudzić , ściąć wierzchy i wydrążyć ły-
żeczką miąższ , pozostawiając przy skórce war-
stwę około 1 cm.
2. Cebulę poddusić na maśle , dodać poszatko-
wane jak najdrobniej pieczarki. Smażyć , dodając
do smaku sól i pieprz oraz część wydrążonego
miąższu ziemniaczanego. Wystudzić farsz.
3. Do wystudzonego farszu dodać jajko , wymie-
szać.
4. Napełniać farszem wydrążone ziemniaki ,
wierzch każdego posypać suto parmezanem.
5. Ułożyć na blasze i zapiekać w piekarniku , aż
parmezan się zrumieni , a ziemniaki będą zupeł-
nie miękkie. Podawać gorące.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz