piątek, 1 lutego 2013

Sekrety dobrej herbaty

Dobra herbata rośnie w strefie zwrotnikowej ,
gdzie panuje wieczne lato , padają obfita desz-
cze , świeci gorące słońce , a temperatury są tro-
pikalne. Takie warunki są np. na Sri Lance , czyli
Rajskiej wyspie.
Dobra herbata jest zbierana tradycyjnie , czyli
ręcznie. Zrywane są dwa listki i pączek , bo one
dają najsmaczniejszy i najzdrowszy napar.
Dobra herbata powstaje w sposób tradycyjny.
Już na plantacji świeże listki przechodzą znane
od wieków etapy przetwarzania , dzięki którym
zostaje w nich "zaklęta" moc herbaty. Herbata
nietradycyjna-CTC , czyli granulat-nie a tak
znakomitych walorów smakowych jak tradycyj-
na herbata , z której słynie Sri Lanka.
Dobra herbata jest zapakowana hermetycznie ,
tak aby uchwycić jej świeżość. Cejlońska ręcznie
zbierana i tradycyjnie przetwarzana herbata Dil-
mah jest szczelnie pakowana w kraju upraw kil-
kanaście dni po zbiorach. I to jest właśnie dobra
herbata!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz